Samenwerking

“Innova Connect gelooft in de kracht van samenwerking”. Die zin staat in mijn introductietekst elders op deze website. Een open deur, nietwaar? Mijn dienstverlening bestaat immers uit het bij elkaar brengen van partijen om samen tot succesvolle nieuwe innovaties te komen. Alleen: niet alleen mijn klanten zijn gebaat bij goede samenwerkingen, ook ikzelf heb behoefte aan goede samenwerkingspartners. Daar slaat het zinnetje op mijn website op.

Ik ben dan wel gestart als eenmanszaak, maar dat wil niet zeggen dat ik denk geen collega’s nodig te hebben. Afgelopen periode heb ik de nodige tijd besteed aan het smeden van enkele nieuwe samenwerkingen om mijn klanten beter te kunnen bedienen. In deze column doe ik er twee uit de doeken.

De eerste heeft te maken met financiering. Bij innovatie is financiering vaak een bottleneck. Aan goede ideeën is meestal geen gebrek, maar aan geld des te meer. Vaak moet er nog onderzoek gedaan worden, een product of concept bevindt zich nog in de ontwikkelfase, kortom, innovatie kost geld, veel geld. Tegelijkertijd vloeien er nog geen inkomsten in het laatje. In zo’n geval kan externe financiering helpen om een op zich levensvatbaar idee om te zetten in realiteit. Om mijn klanten ook op dit terrein beter te kunnen bedienen ben ik samenwerkingen gestart met enkele gespecialiseerde subsidie-adviseurs. Zij kennen de financieringsmogelijkheden op hun duimpje, ik ken de spelers en de inhoudelijke uitdagingen in de markt; samen helpen we onze klanten verder.

De tweede is van een andere orde. Per 1 februari treed ik samen met twee collega’s naar buiten onder een nieuwe naam: Agrinetwork Alliance. Samen gaan we de boer op richting buitenlandse overheden en bedrijven die op zoek zijn naar samenwerkingspartners in de Nederlandse land- en tuinbouw. Dat kunnen kennisinstellingen zijn, maar ook bedrijven of overheden. Samen kunnen we opdrachten aan die we voor ons ieder voor zich een maatje te groot zouden zijn. Zo boren we een nieuwe klantenkring aan met een nieuwe, gezamenlijke propositie.

Door de ervaringen van de afgelopen periode heb ik zelf weer eens aan den lijve ondervonden wat er komt kijken bij het opstarten van een nieuwe samenwerking: het moet ‘klikken’, er moet wederzijds vertrouwen zijn, en je moet elkaar iets te bieden hebben. Bovendien moeten beiden bereid zijn om in de samenwerking te investeren. Dit is ook wat ik mijn klanten voorhoud als ze op zoek zijn naar een partner voor een project.

Intussen nieuwsgierig geworden naar de twee collega’s waar ik nu mee optrek? Neem dan eens een kijkje op onze website www.agrinetwork.nl. Wie weet kunnen wij binnenkort ook met u samenwerken!

Clemens Stolk