Zomerliteratuur

zomerliteratuur“Zeg, Clemens”. Uit de telefoon klonk de stem van degene die me had gevraagd om dit najaar een training te verzorgen voor wetenschappers van haar onderzoeksinstelling. De training zou gaan over het opzetten van onderzoeksprojecten met private partijen. Dit paste in de nieuwe strategie van het instituut, om meer onderzoeksfinanciering uit de markt aan te trekken en niet alleen te varen op publieke fondsen. Een leuke opdracht, waar ik veel zin in had. Wat zou er aan de hand zijn? Willen ze bij nader inzien de opdracht toch intrekken?

“Zeg Clemens, bij nader inzien zouden we die training niet in het najaar, maar nog voor de zomer willen aanbieden aan onze onderzoekers. Er spelen nu kansen, waardoor het eigenlijk niet kan wachten tot na de zomer. Gaat jou dat lukken?”

In gedachten ging ik mijn overvolle agenda langs. Nog niet eerder sinds ik vier jaar geleden gestart was als ondernemer had ik het zo druk gehad als nu. Ik was van plan geweest om deze training in de zomerperiode voor te bereiden. Ik wilde dan nog eens rustig de nieuwe wetenschappelijke literatuur over publiek-private samenwerking doornemen. Zodat mijn verhaal niet alleen zou leunen op mijn eigen ervaring, maar ook gestaafd zou worden door data van anderen, over wat publiek-private onderzoeksprojecten tot een succes maakt.

“Ik laat zo snel mogelijk weten of ik het kan inpassen in mijn agenda,” antwoordde ik. Hoe leuk ook, lopende opdrachten en verplichtingen mogen natuurlijk niet in het gedrang komen. Een reële planning van dag tot dag liet zien dat het mogelijk moest zijn om de training goed voor te bereiden. Tenminste als ik de tijd efficiënt zou benutten en overbodige franje achterwege zou laten. “Het moet kunnen”, mailde ik de volgende dag.

En inderdaad, het lukte. Mijn zomerliteratuur verorberde ik ergens in juni, zodat ik in mijn presentatie ook inzichten uit de wetenschappelijke literatuur kon verwerken. Wel vergiste ik me in alle hectiek in het aanvangstijdstip van de trainingsmiddag. Maar dat mocht de pret niet drukken. We hadden een leuke, boeiende bijeenkomst met gemotiveerde deelnemers. Na afloop praatte ik nog even na met degene die mij de opdracht had verstrekt. De training smaakte naar meer, zowel bij de klant als bij mijzelf.

Alleen… wat ga ik nu lezen in de zomerperiode? Ik denk dat ik dat binnenkort maar eens op het strand ga ontdekken.

Clemens Stolk